Winkelwagen

0 Items

Tuinhout informatie

Tuinhout informatie

Hout is afkomstig van bomen. De structuur van de boom is gericht op het snel transporteren van voedingssappen in de vezelrichting en een meer gedoseerd en selectief saptransport in de richting loodrecht daarop. 

Bijgevolg zuigt kopshout gemakkelijk veel water op en kan het over een relatief grote lengte in het hout verspreiden. Het afvoeren van het vocht naar het houtoppervlak, waar het kan verdampen aan de lucht, moet in de richting loodrecht op de vezelrichting plaatsvinden. Dit is een veel langzamer proces. Met andere woorden: hout wordt door opzuiging snel nat en droogt vervolgens langzaam en zal plaatselijk langdurig vochtig blijven. Om dit te voorkomen is het verstandig kops hout te beschermen tegen dit continue proces van opzuiging. 

Dit kan door het afdekken van de kopse kanten van het hout, aan de bovenkant, door bijvoorbeeld plastic of metaal. En het afdekken van de onderkant door een goede beschermlaag in de vorm van een coating of zorgen dat deze niet in contact komt met de grond waar deze in geplaatst wordt. 

Dit kan door daarvoor speciale houders te gebruiken of deze palen in beton te storten.

Inlands hardhout zal naar verwachting steeds zeldzamer en daardoor steeds duurder worden.

De grote rivieren krijgen steeds meer water te verwerken. Hierdoor zullen hardhout boomsoorten zoals de eik, es en beuk opschuiven naar drogere gebieden, verder van de rivieren af.
Zij kunnen namelijk slecht tegen al dat water. Soorten met zacht hout, zoals de wilg en de populier, blijken resistent tegen overstromingen. Ook als het water extreem hoog staat.
Hardhout boomsoorten daarentegen zijn minder goed bestand tegen het hoge water. Eiken, essen en beuken lopen vooral tijdens het groeiseizoen schade op door overstroming. Hierdoor neemt hun kans op sterfte toe.
Voor veel van de boomsoorten geldt dat hoe langer de overstroming duurt, hoe groter de schade is. De es en tamme kastanje blijken echter vooral een hoge waterstand niet aan te kunnen.

FSC-hout van Trajectum Trade, een bron van leven
Trajectum Trade heeft in februari 2008 de FSC-certificering ontvangen voor een van haar bosconcessies in Kameroen. 

Door deze concessie kan in een kapcyclus van 30 jaar bijna 100.00 ha verantwoord gekapt worden. In principe kan er zo oneindig duurzaam hout worden geproduceerd zonder dat de bevolking daar hinder van ondervindt.

Hout dat onder andere in de vorm van duurzaam tuinhout zijn weg naar u als particulier vindt. Door deze manier van produceren heeft de bevolking van Kameroen nog vele jaren profijt van deze oneindige bron van inkomsten. Daarnaast hebben uw kinderen en kleinkinderen nog vele jaren profijt van deze oneindige bron van mooi, betaalbaar en natuurlijk tuinhout.